• Neretia Kalesi : Tıpkı Bodrum’daki kale gibi 14. YüzyıldaSt. John Şövalyeleri tarafından inşa edilmiştir. Korumaya yönelik o devirde inşaa edilen ender kalelerdendir. Devrin Halikarnassos’u ile Kos arasındaki geçişleri kontrol amacıyla yapılan kaleler Osmanlılar tarafından 1522 de fethedilmiştir.
  • Kont Francesco Sans Evi : Yine Saint John Şövalyeleri tarafından inşa edilen kale hizmetlerine yardımcı ikinci bina.
  • Hippokrat Ağacı : Tıp biliminin babası sayılan Hippokrat’ın, öğrencilerine ders verdiği söylencesiyle ünlenmiştir.
  • Gazi Hasan Paşa Camii veya Loggia: 1786’da Gazi Hasan Paşa tarafından inşa ettirilmiştir. Duvarlarında Yunan mabedinden ve Roma mabedin su depolarından getirilen taşların kullanıldığı söylenir.
  • Liman ve Antik Agora : Helenistik Çağdan, Ortaçağ’a uzanan bir periyodtan izler taşıyan Kos’taki en büyük antik sitelerden biridir.
  • Dionysus Sunağı : Dorian stilde yapılmış Antik Yunan tapınağı ve Helenistik sunak Yunan Tanrısı Dionysus’a ithaf edilmiştir.
  • Casa Romana (Roma Evi) : İsadan önce 3. Yüzyıla tarihlenen ve restore edilmiş Roman malikanesi mozaik ve freskolarla süslüdür. Devrinin zenginliğini yansıtmaktadır.
  • Roma Odeon : Roma dönemine ait, Asklepios onuruna müzik yarışmalarının ve gösterilerinin yapıldığı alan.
  • Batı Arkeolojik Site: Kazılar sırasında ortaya çıkan arasındaki merkez caddesinin içindeki Decomanus Maximus ve Cardo limanını kapsayan bölge. İçinde ‘’Europa’nın Kaçırılışı’’ mozaiğinin bulunduğu Roma Evi, Thermea, Xyston adı verilen Gimnazyum Pasajı, Prens Paris’in Yargılanması’’ mozaiğiyle Nympheaum, ve iki Hıristiyan Kilisesi bu alanda bulunmaktadır.
  • Eski Şehir : 1933 yılındaki yıkıcı depremden sonra korunan bölge. Günümüzde en çok gezilen ve içinde kafelerin, restoranların ve mağazaların bulunduğu dar sokaklar.
  • St. Paraskevi Kilisesi : 1931-32 yıllarında Mimar Orsini tarafından Bizans stilinde yapılan Yunan Kilisesi.
  • ‘’Panellenion’’ Kompleksi : 1933 de tasarlanan ve 1935’te inşa edilen bu kompleks Faşist İtalyan Partisinin merkezi olarak kullanılmıştır. Sinema ve Tiyatro binası yanındadır. Şehrin merkezinde yer alan bu bina dönemin faşist ve uluslararası mimarisinin özgün bir örneğidir.
  • Belediye Pazarı : 1933 ve 1935 yıllarında İtalyan kolonistler tarafından inşa edilmiştir. Detaylarında arabesk stiller görülür. Şimdilerde manavların ve baharatçıların yer aldığı bir binadır.
  • Defterdar Cami : 18.YY’da Zamanın vergilerini toplayan Defterdarı İbrahim Efendi tarafından altındaki iki dükkanla birlikte inşaa edilmiştir.
  • Arkeoloji Müzesi: Elefterios meydanında yer alan müzede, çok sayıda Roma ve Helenistik heykel sergilenmektedir. Yarı Tanrı Asklepios’un Hipokrat tarafından karşılanışını resmeden mozaikler görülmeye değer.

Bisikletle gezmeniz için rotalar

  • Kos Marina : Kos’un doğu sahilinin merkezindeki modern Marina, bisikletinizle gideceğiniz en güzel yerlerden biridir. İçindeki Kafelerde kahvenizi yudumlayabilir yada yatların arasında gezinebilirsiniz.
  • Kos Psalidi Sulak alanı mutlaka tanınması gereken yerlerden biri. Doğayla baş başa dinlenmek için güzel bir seçenek Psalidi. Buranın zengin aroması içinde yuvalanan ender kuş çeşitlerini görebilirsiniz. Eğer dinginliği seviyorsanız Psalidi tam size göre bir belde.
  • Kos Therma: Eğer 8 km daha bisiklet sürerseniz sülfür bakımından sağlığa faydalı sıcak su kaynaklarının bulunduğu Therma’ya ulaşırsınız. Therma kayalar ve denizle izole edilmiş gizli bir cennet gibi sizleri beklemektedir.
  • Kos Merkezi ve Pazaryeri : Elefteras Meydanı, Hippocraous Caddesi ve çevresindeki dar yollarda kafeler dinlenmeniz için sizi bekliyor… Buradaki hediyelik eşya dükkanlarındaki çekicilik Kos’u anımsatacak hediyelik ve sevdiklerinize armağanlar almanız için bir bölge.

Biraz nefes almak isterseniz... Bu rota gerçekten en iyi seçim. Limanın görüntüsü yanında Averof Caddesi boyunca ilerlerken dükkanlar, deniz kıyısı kafeleri ve popüler (Tamamen yerel) balık lokantalarında güzel vakitler geçirebilirsiniz. Akfi Zourodiye devam eden yol sizi deniz kıyısına, denize gidebileceğiniz ve buradaki iyi organize edilmiş plajlara kavuşturacak. Burada denize girebiir, plaja servis edilen birayla serinleyebilirsiniz.

Kritika’nın yollarında gezinmeyi ihmal etmeyin. Burada evlerinin önünde size kahve servisi yapan Kos yerlerini görebilirsiniz… Geriye dönerken yine kafe ve restoranlarla dolu ve iki yanı mağazalarla bezeli Kanari Caddesi iliğinizi çekecek… Daha fazla plaj görmek ve biraz daha bisiklet kullanmak isterseniz Lambi ve Faros’a doğru pedal çevirmeye devam edin…

Kos'da Otobüsler: Çeşitli plajlar ve köylere sık olmayan şehir otobüsleri çalışmaktadır. Postane arkasında ana otobüs durağı bulunmaktadır. Turist Danışma Bürosundan otobüslerin tarifelerini basılı olarak alabilirsiniz.

Kos'da Motorsiklet Kiralama: Şehir içinde dolaşmak için motorsiklet veya atv kiralamak çok cazip. Zaten mutlaka gözünüze çarpacaktır. Tabi kask takma zorunluluğu burada da var ve hayatınızı kurtaracak kaskları takmayı Kos’ta da ihmal etmeyiniz.

Kos Araba Kiralama: Adanın her yanında araç kiralama servisleri size istediğiniz tipte ve özellikte araç kiralar. Türkiye’deki ehliyetlerinizle genellikle araç kiralayabiliyorsunuz.

Kos Köyler

Kos Thermes: Sülfürlü Sıcak Su Kaynakları Kos Town’dan sonraki Psalidi’deki Cav o-Fokas belgesi güzel sahil manzarası ile özellikle bisikletle gezinmeyi sevenler için ideal bir bölge. Bölgenin sonunda yıl boyu sıcak Sülfürlü sularıyla ünlü Thermea isimli beldece denize ulaşılır. Buradaki kaynak sularının tedavi edici özellikleri olduğuna inanılmaktadır.

Kos Tigaki: Kos Merkezden 12 km uzaklıktaki bu sahil köyünde gün boyunca denize girmek ve su sporları yapmak için gidebilirsiniz.

Kos Marmari: Bir başka geniş kumsalı olan sahil beldesi. Buradaki geleneksel Yunan Tavernalarında yemek yiyebillirsiniz.

Kos Zia: Kıvrımlı bir dağ yoluyla gidilir. Gününüzü geçirmek ve alışveriş etmek için güzel ve şirin bir dağ yamacı köyüdür. Birçok hediyelik eşya dükkanı, otantik restoran ve güzel bir manzarası Zia’da sizi beklemektedir.

Kos Platani: Asklepion yolu üzerindeki Platani, neredeyse bir Türk köyü… Şimdiki adı Platani olan ve adı 15 yıl önce değiştirilen eskinin Germe mahallesinde Türkler yaşıyor. Burada birçok Türk geleneği, özellikle Türk lokantaları bulunuyor. Türkler, burada açtıkları restoranlar, tavernalar ve börekçi dükkanları ile hem Yunan halkına hem de adaya gelen turistlere hizmet veriyorlar. Taksi veya şehir minibüsleri ile kolayca gidilir.